Om mig

Jag heter Signe Isaksson och har mer än 30 års erfarenhet av frivilligcentraler och frivilligt socialt arbete

Arbetar som konsult med utveckling av frivilligt arbete / frivilligledning / frivilligengagemang.

Är
–  utbildad lärare och har lärarlegitimation för grundskola och gymnasieskola
–  Hälso- och Sjukvårdsadministratör
–  Frivilligsamordnare

Har arbetat c:a 20 år som lärare, därefter administratör inom kommun, Frivilligsamordnare på Frivilligcentral (arbetat lokalt, regionalt och nationellt) samt Frivilligstrateg och koordinator på kommunstyrelsens kontor i Norrköping.

Sen början av 1990-talet har frivilligt arbete med uppbyggnad av Frivilligcentraler stått i fokus för mig. Då utvecklade vi, några frivilligsamordnare, den svenska grundidén för Frivilligcentraler. Har sedan dess hållit ihop det svenska nätverket för frivilligcentraler.
Fick förmånen att starta Frivilligcentralen i Norrköping. Därefter driva ett projekt för integration runt frivilligarbete i samverkan mellan frivilligsektorn och det offentliga inom det folkhälsopolitiska programmet i Östergötland.
Åren 2008-2010 var jag anställd som expert på frivilligcentraler inom ramen för Folkhälsopropositionen, ett projekt för att ta fram stödstrukturer för frivilligcentraler. Under dessa år hade jag kontakt med c:a 150 kommuner i Sverige för uppbyggnad av frivilligcentraler…

Har tillsammans med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Arbetsmarknadskontoret i Norrköping tagit fram Riktlinjer för hur människor som har ersättning från dessa ska förhålla sig när de önskar göra frivilliga insatser.

Deltog aktivt i framtagandet av den Nationella Överenskommelsen (ÖK) mellan Regeringen, Sveriges kommuner och landsting och de Idéburna organisationerna inom det sociala området och även arbetet inom integrationsområdet (ÖKI) som fortfarande pågår och utvecklas.

Samhälles syn på frivilligt arbete är traditionellt i Sverige, därför blev inte Frivilligcentralernas nätverksform accepterat. Som sammanhållande i nätverket insåg jag att vi måste bilda förbund, för att ha en plattform i samarbetet med stat och kommun.

Har tillsammans med frivilligsamordnare grundat (år 2011) och som ordförande drivit ett yrkesförbund: Frivilligsamordnarnas Förbund.  Förbundet arbetar för kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte, för att stödja dem som arbetar operativt med frivilligledning.
Har även varit med i ledning och drivit Riksförbundet Sveriges Frivilligcentraler, som grundades år 2012 – ett förbund som stöder det strategiska arbetet på Frivilligcentraler.
Har varit ansvarig för planering och genomförande av Rikskonferenser för nätverket och förbunden genom åren.

Håller utbildningar och föreläsningar om ledarskap och frivilligengagemang.